DIRECTORIU OMILETIC

 Prezentul Directoriu omiletic vrea să dea un răspuns la cererea prezentată de participanţii la Sinodul Episcopilor desfăşurat în 2008 despre cuvântul lui Dumnezeu. Primind solicitarea, papa Benedict al XVI-lea a cerut autorităţilor competente să pregătească un Directoriu despre omilie (cf. VD 60). În această privinţă, el îşi însuşise deja preocuparea exprimată de părinţi la precedentul Sinod de a acorda mai mare atenţie pregătirii omiliei (cf. Sacramentum caritatis 46). Şi succesorul său, papa Francisc, consideră predicarea ca una dintre priorităţile vieţii Bisericii, aşa cum iese în evidenţă din prima sa exortaţie apostolică, Evangelii gaudium.

Descriind omilia, părinţii de la Conciliul al II-lea din Vatican au subliniat natura unică a predicării în contextul liturgiei sacre:

Predica să izvorască, în primul rând, din Sfânta Scriptură şi din liturgie, ca o vestire a faptelor minunate ale lui Dumnezeu în istoria mântuirii, în misterul lui Cristos, care e mereu prezent şi activ în noi, mai ales în celebrările liturgice (SC 35,2).

https://drive.google.com/file/d/1rq585q8y8s8avSNzYT4RA6CnyyrWsSTT/view?usp=sharing

Lasă un comentariu