MATERIAL AUXILIAR LITURGICO-PASTORAL PENTRU DUMINICA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU

Editura „San Paolo” (Italia) a elaborat un material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, care se va celebra pe 21 ianuarie 2024. Textul este oferit şi în limba română sub coordonarea Oficiului pentru Pastoraţie Biblică al Diecezei de Iaşi.

Papa Francisc, în Scrisoarea apostolică de încheiere a Jubileului Milostivirii, a dorit ca „fiecare comunitate, într-o duminică din anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înțelege bogăția inepuizabilă care vine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său” (Misericordia et misera, 7).

Fiecare realitate locală va putea găsi cele mai potrivite și eficiente modalități de a trăi cât mai intens această duminică, făcând „să crească în poporul lui Dumnezeu familiaritatea religioasă și asiduă cu Sfintele Scripturi” (Aperuit illis, 15).

Papa Francisc recomandă celebrarea Sfintei Liturghii din această duminică în mod solemn. Într-adevăr, locul privilegiat de întâlnire între comunitatea creștină și Cuvântul lui Dumnezeu este celebrarea euharistică. Scrisoarea apostolică Aperuit illis, la nr. 3, face câteva sugestii:

– important este ca textul sacru să poată fi întronizat la celebrarea euharistică, astfel încât să se evidențieze valoarea normativă pe care o are Cuvântul lui Dumnezeu.

– va fi util să subliniem proclamarea și să adaptăm omilia pentru a sublinia slujirea adusă Cuvântului Domnului.

–  în această duminică se poate celebra ritul de instituire a cateheților și de asemenea a lectoratului, pentru a reaminti importanța proclamării Cuvântului lui Dumnezeu în liturghie.

– păstorii pot găsi modalități pentru înmânarea Bibliei, sau a uneia dintre cărțile ei, întregii adunări, pentru a scoate în evidență importanța continuării lecturii, a aprofundării și a rugăciunii cu Sfânta Scriptură, cu referire specială la lectio divina,

În sprijinul comunităților locale vine și materialul menționat în introducere. Prima parte a materialului se ocupă de Liturgia Cuvântului și oferă o lectio la evanghelia duminicii. Tot în această parte se pot găsi indicații pentru folosirea Evangheliarului, ritul instituirii lectorilor și cateheților și propuneri pentru rugăciunea credincioșilor. A doua parte a materialului dă „spațiu” Cuvântului și oferă o largă prezentarea a Amvonului – acea tribună înaltă folosită de vocea umană pentru a vesti revelația divină. Iar în a treia parte se dă „timp” Cuvântului, prin prezentarea a patru itinerarii posibile.

La sfârșitul materialului sunt prezentate diferite apariții editoriale în limba română, care pot ajuta la aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu.

DOWNLOAD:

https://drive.google.com/file/d/1y-Wt_zq8xzdityNPXjPt-fFYSku4uNjl/view?usp=sharing

Lasă un comentariu