Biblia: cuvânt pentru viața de fiecare zi

Dorită de papa Francisc nu cu mult timp în urmă, inițiativa Papei este menită să marescă bibliaîn credincioșii catolici interesul și iubirea față de Cuvântul lui Dumnezeu.

În dieceza de Iași, Biblia a fost tradusă în cadrul Biserii Catolice din Romania pe parcursul a mai multor ani de cațiva preoți experți si pasionați de Sfânta Scriptură și de limbile antice biblice. A fost publicată, în forma ei completă, în 2013, apoi, într-o ediție mai la la îndemână, în 2016,  iar acum credincioșii catolici se pot bucura de un text cu un limbaj accesibil, plăcut și în conformitate cu credința catolică.

Este bine știut că Biblia vorbește despre Dumnezeu și despre relația dintre el și om; dacă, așadar, acest lucru este bine știut, tot la fel de bine trebuie știut că ea reveleaza cine este omul. Biblia este un best seller, este, așadar, cea mai citită și distrubuită carte din lume; este totodata singura carte al cărei autor este este și… cititorul ei.

Cu toate acestea, în Sfânta Scriptură întâlnim pagini biblice care, proclamate în celebrări liturgice, pare a fi greu de spus, la sfârșitul lor: „Cuvântul Domnului”. Să ne gandim, spre exemplu, la frumoasa relatare din punct de vedere literar a infidelității regelui David (2Sam 11), în care acesta săvârșește în lanț păcate grave față de Dumnezeu și față de semenii săi; în momentul în care apare profetul Natan, trimis de Dumnezeu, să-l avertizeze cu privire la păcatele comise printr-o parabolă frumos orchestrata, profetul îi pune în fată păcatul său ca o oglindă, făcându-l astfel pe rege să-și recunoască  perversitatea acțiunilor. În fața unei astfel de pagini biblice sau în fața unor întrebări, precum, Voi cine spuneți ca este Fiul Omului? (Mt 16,13), fiecare este interpelat și pus să mărturisească propria meschinărie sau grandiozitatea propriului eu. Pentru a parcurge, însă, un drum de introspecție sub călăuza Cuvântului divin, este nevoie de a-l asculta.

Cele 10 cuvinte, cunoscute de toți sub denumirea de „Cele 10 porunci”, dar care, în Biblie, sunt numite foarte simplu „Cele 10 cuvinte”, atât în Cartea Exodului cât și în Cartea Deuteronomului, în momentul în care sunt încredințate prin Moise poporului lui Israel, sunt precedate de invitația la ascultare („Ascultă!); așadar orice israelit și orice creștin de acum este invitat să asculte glasul lui Dumnezeu inainte de a-l citi divin sau proclama altora. Sf. Francisc de Assisi, îndragostit de Cuvântul lui Dumnezeu, spunea deseori confraților săi că Dumnezeu continuă sa le vorbească și să se descopere celor curați cu inima, care-l caută și vor să-i înțeleagă voința.

În dieceza noastră au aparut diferite inițiative care vor să-i apropie mai mult pe preoți și credincioși de Cuvântul biblic. Una dintre acestea este proiectul Lectio Divina care le oferă participanților posibilitatea să aprofundeze în tăcere și meditație cuvântul dătător de viață.

Un renumit teolog al secolului trecut susținea că creștinul trebuie să aibă permanent în mână Biblia și ziarul; considerând astfel că viața omului trebuie să fie conectată cu Dumnezeu care ne vorbește prin Sfânta Carte și, totodată, conectată cu lumea în care se trăiește, prin intermediulinformațiilor din prsă. În acest sens, Biblia reprezintă ceea ce spune pslamistul: „Cuvântul tău, Doamne, este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele”; iar ziarul, cel puțin în menirea sa originală, mijlocul prin care suntem informați despre lume și despre semenii noștri din lume.

Pentru creștinii catolici devine o exigență vitală astăzi să reia Biblia în mână pentru a se lăsa călăuziți de ea.

Papa Francisc, într-una dintre întâlnirile sale duminicale cu creștinii din diferitele colțuri ale lumii la rugăciunea Angelus, folosea o imagine extrem de puternică asupra ascultătorilor, atunci când spunea: „Ce-ar fi dacă am folosi Biblia precum telefonul mobil?”. Cine pate ignora timpul enorm pe care tinerii, dar și cei mai puțini tineri îl petrec pe telefonul mobil? Astfel, devine foarte stimulent a fi pus să-ți imaginezi că ai putea sau că ar trebui să folosești la fel de mult Biblia precum telefonul mobil.

Cu toții știm cum, timp îndelungat, Biblia a stat departe de noi, de casele noastre; și poate chiar departe de interesele noastre, în perioada de tristă amintire și nu numai; consider că a venit momentul, mai cu seamă datorită și acestei noi și captivante traduceri pe care o avem în Biserica noastră, să ne apropiem de ea, să o cunoaștem și astfel să devenim pătrunși de spiritul său pentru a o putea propovădui prin trăirea noastră de fiecare zi, în locul și viața noastră de zi cu zi.

Pr. Flavian Gondoș, OFMCap

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s