Papa Francisc a dorit Duminica Bibliei

Cu ocazia încheierii solemne a anului Jubiliar extraordinar al Milostivirii, Sfântul Părinte papa Francisc redactat o scrisoare apostolică, Misericordia et misera. E o scrisoare relativ scurtă – are 22 de numere -, dar foarte densă. Papa vine cu câteva noutăţi pastorale luate din tradiţia Bisericii noastre, dar pe care acum a a dorit să le precizeze, pentru o reîmprospătare a acelor atitudini de credinţă care ne definesc ca Biserică Catolică.

Într-o societate cum este a noastră, unde viaţa „e cel mai ieftin lucru de cumpărat” (a se vedea interviul dat de papa la Tv2000), informaţia care a ieşit imediat în evidenţă e cea legată de faptul că Sfântul Părinte a decretat, în această scrisoare apostolică, faptul că orice preot va putea să dezlege păcatul de avort. Sigur, e şi acest lucru o noutate, ştiind că acest păcat, conform Dreptului Canonic, era un păcat rezervat, deci nu oricine putea dezlega. Dar papa afirmă cu forţă faptul că avortul rămâne un păcat grav. Alte noutăţi se referă la Duminica dedicată săracilor (a XXXIII-a din timpul anului liturgic), de faptul că misionarii milostivirii continuă să rămână „în funcţie” şi după încheierea anului jubiliar, pentru ca şi prin ei Biserica să răspundă nevoii de martori ai speranţei, ai bucuriei adevărate care nu poate veni decât din întâlnirea cu milostivirea divină.

Nu mai este însă o noutate faptul că papa fundamentează toate aceste afirmaţii şi decizii ale sale pe sfânta Scriptură. Şi în interviul mai sus amintit se poate vedea familiaritatea extraordinară, tipic iezuită a actualului pontif cu Biblia. Cu foarte mare probabilitate acesta este motivul care a dus la o noutate de-a dreptul surprinzătoare în scrisoarea Misericordia et misera, semnată la 20 noiembrie 2016. Este vorba de ceea ce afirmă papa Francisc la nr. 7 al scrisorii:

Ar fi oportun ca fiecare comunitate, într-o duminică din anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoaşterea şi aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu, pentru a înţelege bogăţia inepuizabilă care provine din acel dialog constant al lui Dumnezeu cu poporul său. Nu va lipsi creativitatea pentru a îmbogăţi acest moment cu iniţiative care să-i stimuleze pe credincioşi să fie instrumente vii de transmitere a Cuvântului”.

Această dorinţă a papei – de a insista asupra existenţei unei duminici dedicate Bibliei – fusese deja remarcată la audienţa acordată Federaţiei Biblice Catolice anul trecut. La acelaşi nr. 7, cu câteva rânduri înainte de a specifica oportunitatea existenţei – pe parcursul unui an liturgic – a duminicii dedicate Sfintei Scripturi, pontiful punea bazele a ceea ce avea să afirme: „Este dorinţa mea vie ca acest cuvânt al lui Dumnezeu să fie tot mai mult celebrat, cunoscut şi răspândit, pentru ca prin intermediul lui să se poată înţelege mai bine misterul de iubire care provine din acel izvor de milostivire”.

Federaţia Biblică Catolică şi-a exprimat preţuirea faţă de această insistenţă a papei referitoare la Duminica Bibliei (https://blog.febic.org/2016/11/22/pope-francis-has-called-for-one-sunday-each-year-in-all-christian-communities-around-the-world-to-be-celebrated-as-bible-sunday/) şi va veni cu iniţiative în acest sens.

Biserica Ortodoxă Română are deja de ceva timp în calendarul ei – chiar dacă nu este foarte mediatizată – o zi dedicată Sfintei Scripturi. Este vorba de 13 noiembrie, în fiecare an, înainte de începerea postului Crăciunului. Aşadar, iniţiativa Sfântului Părinte este mai mult decât de bun augur şi se speră ca ea va putea găsi primire şi concretizare în întreaga Biserică Catolică. Existau iniţiative de acest tip în unele dieceze (de ex.: www.setmanadelabiblia.cat), însă sfântul Părinte doreşte prin această scrisoare apostolică să reafirme necesitatea centralităţii cuvântului lui Dumnezeu în viaţa Bisericii, centralitate marcată şi de o astfel de iniţiativă pastorală, numită „Duminica Bibliei”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s